зростання експорту лохини в даний момент вийшла на третє місце в світі, поступаючись лише Перу і Португалії.
Про це заявила представник голландського Rabobank Сінді Ван Рійсвік (Cindy van Rijswick), повідомляє EastFruit.
Темпи приросту експорту лохини з України Rabobank оцінює в 60% в рік, проте відзначає, що загальні обсяги експорту залишаються невеликими, значно поступаючись світовим лідерам, до яких відносяться Чилі, Перу і Іспанія.
На думку економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, через 5 років Україна зможе експортувати близько 20 тис. т. лохини, переважно в свіжому вигляді.
«За цим показником Україна зрівняється з Польщею, яка зараз займає друге місце в Європі після Іспанії з експорту лохини. Однак, щоб досягти такого показника, виробникам ягід потрібно активніше включатися в процес підвищення якості продукції, адже в Україні всього п’ять фермерів мають сертифікат Global G.A.P., який є лише мінімальним умовою доступу до ринку ЄС. Однак навіть з відповідністю цих базових умов у виробників виникає безліч проблем », – зазначає експерт.
Андрій Ярмак також відзначив недостатні зусилля з диверсифікації експорту.
«Акцент на експорт в країни ЄС є хорошим рішенням, так як ЄС знаходиться поруч з нами. Більш того, відстань від Луцька до Берліна менше 1 тис. Км, в той час як відстань від ключових виробничих регіонів в Іспанії до Берліна – близько 3 тис. Км, тобто в три рази більше. Однак потрібно розуміти, що існують ринки, де в наш сезон виробництва можна отримати більш високу ціну на лохину, і до таких ринків належать Близький Схід і Південно-Східна Азія. При цьому навіть в Європі, на жаль, Україна докладає поки що недостатні зусилля для просування експорту », – говорить експерт.
Повідомляє: agroportal